Vastuullisuus

Kauppakeskus Kaaressa energiatehokkuus on otettu huomioon suunnittelusta asti. Kaari on rakennettu niin, että asiakkaalle miellyttävät olosuhteet saavutetaan mahdollisimman vähällä lämmön- ja sähkönkulutuksella.

Kaaren ilmanvaihto-, lämmitys- ja valaistusjärjestelmät antavat hyvät lähtökohdat energiatehokkuuteen. Sisälämpötilan kohdalla se tarkoittaa vuodenajan mukaista vaihtelua. Kesällä kauppakeskuksen sisälämpötilan annetaan nousta 23-25 asteeseen, jotta kevyissä kesävaatteissa liikkuvilla asiakkailla on mukavat oltavat. Talvivaatekaudella lämpötila voi olla noin 20 astetta. Kun talvella viilennystä ei tarvita yhtä paljon kuin kesällä, ilmanvaihtoa voidaan käyttää puolella teholla. 

Kauppakeskuksen omat energiamanagerit ovat keskeisessä roolissa energiatehokkuuden saavuttamisessa. Managerit seuraavat kulutusta ja pitävät huolen, että kauppakeskus todella toimii tehokkaasti. 

Energiatehokkuuden lisäksi Kauppakeskus Kaaren suunnittelussa on otettu ekologisuus huomioon muillakin tavoin. Alle viiden kilometrin säteellä asuu noin 205 000 ihmistä, ja Kaari on hyvien joukko-, pyöräily- ja kävely-yhteyksien päässä. Kauppakeskuksessa on 600 polkupyöräpaikkaa, parkkipaikkoja pienipäästöisille autoille ja kymmenkunta latauspistettä sähköautoille.
 

Kestävän kehityksen Kaari

Ilmastonmuutoksen asettamat haasteet on otettu huomioon laajasti jo Kaaren suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. 

LEED® (Leadership in Energy and Environmental Design)

on rakennusten suunnittelun ja rakentamisen sekä käytön ja ylläpidon johtava ympäristöluokitus.

LEED-sertifioinnissa rakennusta arvioidaan kuuden eri kriteerin perusteella:

Kestävä maankäyttö

Tehokas vedenkäyttö

Energian käyttö

Materiaalien valinta ja kierrätys

Sisäilman laatu

Innovaatio

Kesäkuussa 2014 Kauppakeskus Kaarelle myönnettiin hopeatason LEED-sertifikaatti.

Tehokasta energiankäyttöä

Kaaren rakentamisessa lähtökohtana on ollut rakentaa asiakkaalle miellyttävät olosuhteet mahdollisimman vähällä lämmön- ja sähkönkulutuksella. Esimerkiksi kauppakeskuksen sisälämpötilan kohdalla se tarkoittaa vuodenaikojen vaihteluun perustuvaa ohjausta: kesällä sisälämpötilan annetaan nousta 23-25 asteeseen, jolloin kevyissä kesävaatteissa asiointi on miellyttävää, kun taas talvella sisälämpötilaksi riittää 20 astetta. Talvikaudella kiinteistöä ei tarvitse jäähdyttää yhtä paljon kuin kesällä, jolloin ilmanvaihtoa voidaan käyttää puolella teholla. Lämmityksessä hyödynnetään kiinteistössä olevien kylmälaitteiden lauhdelämpöä.

Energiankulutuksen tehostamiseksi Kaaressa on panostettu muun muassa valaistuksen suunnitteluun. Myymälöiden yleisvalaistus on alle normimitoitustason ja avarat käytävät hyödyntävät runsaasti luonnonvaloa. Paikoitushallin valaistusta ohjataan liiketunnistimien avulla siten, että valaistustaso laskee minimissään vielä 10 %:iin maksimitehosta turvallisuustason pysyessä silti vaadittuna. Kun tilassa havaitaan liikettä, valaistusteho nousee jälleen normaalille käyttötasolle. Ulkovalaistuksen suunnittelussa on minimoitu turha valosaaste ja kattopaikoituksen valaistus on toteutettu osin LED-valoilla.

Taitavaa kierrätystä ja vähemmän kemikaaleja

Jätteen syntymisen ehkäisy on yhteinen tavoite. Täysin sen syntymistä ei voida kuitenkaan estää, jolloin olennaista on sen ohjaus joko uudelleenkäyttöön tai uusiokäyttöön. Viimeisenä vaihtoehtona on jätteen ohjaaminen energiaksi. Kaatopaikalle ei kauppakeskuksesta ohjata jätteitä. Kaari tukee myös asiakkaidensa kierrätystä ja jo tutuksi tullut HSY:n ylläpitämä kierrätyspiste vastaanottaa lasin, paperin, pienmetallin, kartongin ja vaatteet. Kauppakeskuksen käytävillä olevat roska-astiat mahdollistavat myös asioinnin aikaisen kierrättämisen.

Kiinteistön puhtaanapito toteutetaan ympäristömerkityillä tuotteilla, jonka myötä kemikaalien aiheuttamaa ympäristökuormitusta vähennetään. Turhaa vedenkäyttöä ehkäistään tavanomaista vähemmän vettä käyttävillä WC-kalusteilla sekä kosketusvapailla pesuallashanoilla ja säästösuihkuilla.

Esimerkin voimaa

Alle viiden kilometrin säteellä kauppakeskuksesta asuu noin 205 000 ihmistä. Kaari sijaitsee hyvien julkisten yhteyksien varrella ja meille on helppo tulla myös jalan. Pyörällä asioiville kauppakeskus tarjoaa huikeat 600 polkupyöräpaikkaa. Vaivatonta matkantekoa mahdollistamme tarjoamalla paikoitushallissa kymmenkunta merkittyä latauspistettä sähköautoille. 

Turvallisuus

Kauppakeskus Kaaressa turvallisuudesta on huolehdittu monin eri tavoin. Kiinteistöstä on tehty pelastussuunnitelma ja poikkeustilanteita varten hätäpoistumistiet on selkeästi merkitty.

Turvallisuudessa ennaltaehkäisy on tärkeässä roolissa ja siihen liittyvä tarkkailu tapahtuu niin jatkuvan vartioinnin kuin uusimman tekniikankin voimin.

Alueella on jatkuva kameravalvonta.

Kaikki havaitut rikokset ilmoitetaan poliisille.